ИЗЛЕТ: 31. АВГУСТ 2019.

ПРВА ВОЖЊА АУТО - ПУТЕМ „МИЛОШ ВЕЛИКИ“

БУДИТЕ МЕЂУ ПРВИМА КОЈИ ЋЕ ПРОЋИ НОВИМ АУТО – ПУТЕМ
ОБИЛАЗАК МАНСТИРА БОГОВАЂА, ВАЉЕВА И ПЕТНИЦЕ
КУПАЊЕ У КОМПЛЕКСУ ТЕРМАЛНИХ БАЗЕНА У ПЕТНИЦИ

ОВАЈ ИЗЛЕТ РЕАЛИЗУЈЕМО У САРАДЊИ СА „ТУРИСТИЧКОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ ВАЉЕВА“ .

ПЛАН ИЗЛЕТА :
06: 30 h. - САСТАНАК ГРУПЕ НА ПАРКИНГУ ИСПРЕД РАКОВИЧКЕ ЦРКВЕ.
07: 00 h. - ПОЛАЗАК АУТОБУСА ЗА МАНСТИР БОГОВАЂУ, ВАЉЕВО И ПЕТНИЦУ.

ПО ПРВИ ПУТ, АУТОБУСОМ ЋЕМО СЕ ВОЗИТИ НОВИМ АУТО- ПУТЕМ „МИЛОШ ВЕЛИКИ“. НА АУТО–ПУТ ЋЕМО СЕ УКЉУЧИТИ У МИСЛОЂИНУ КРАЈ ОБРЕНОВЦА. ИМАЋЕМО ЈЕДИНСТВЕНУ ПРИЛИКЕ ДА МЕЂУ ПРВИМА ВИДИМО ПРЕКРАСНЕ ПРЕДЕЛЕ СРБИЈЕ КРОЗ КОЈЕ ВОДИ НОВА САОБРАЋАЈНИЦА. ВОЗИЋЕМО СЕ УДОБНО И ЛАГАНО ДО ПЕТЉЕ КОЈА СЕ ЗОВЕ „КАПИЈА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ“ ГДЕ ЋЕМО СЕ ИСКЉУЧИТИ СА АУТО – ПУТА И КРЕНУТИ ЗА ЛАЈКОВАЦ, ОДНОСНО МАНАСТИР БОГОВАЂУ.

 

08: 30 h. - МАНАСТИР БОГОВАЂА. Манастир Боговађа се налази у истоименом селу на 6 км. удаљености од Лајковца. Припада Епархији Ваљевској СПЦ. Порекло назива манастира има два тумачења. Прво је да је Бог тај који вади из невоље- ,,Бого Вађа“ а друго по извору свеже воде коју је народ сматрао лековитом за лечење разних болести, а нарочито болести очију. Тај извор је временом прозван ,,Богова вода“ одакле је проистекло данашње име. Манастир је посвећен Светом Георгију Победоносцу.

Не постоје поуздани подаци када је првобитна црква подигнута, нити које био ктитор. Претпоставља се ипак да је Деспот Стефан Лазаревић почетком XV века могао бити ктитор првобитног манастира Боговађе.
По народном предању у Боговађи се упокојио син Деспота Ђурђа Бранковића, Гргур Слепи као монах Герман 1458. годину дана пре пада Српске Деспотовине... Полазак за Ваљево у 09: 30 h.

БОГОВАЂА

10 : 30 h.- ДОЛАЗАК У ВАЉЕВО. Ваљево је седиште Колибарског управног округа. Налази се у западној Србији, 100 километара југозападно од Београд. Градско језгро смештено је у котлини кроз коју протиче река Колубара. Ваљево спада међу већа и развијенија насеља у Србији. Током историје српског народа Ваљевци су имали истакнуту улогу у покретима за национално ослобођење, али поред војсковиђа и народних вођа велики је број значајних књижевника, уметника и научника пореклом из Ваљева.Требало би неколико куцаних страница да би се набројала сва имена Ваљевца који су задужили српску историју и српскин род. Навешћемо само нека : Јустин Поповић, Хаџи Рувин, Николај Велимировић, Алекса Ненадовић, Јаков Ненадовић , Прота Матија Ненадовић, Илија Бирчанин, Живојин Мишић, Жикица Јовановић Шпанац, Милован Глишић, Драгојло Дудић, Десанка Максимовић, Матија Бећковић, Драга Јонаш, Милоје Мића Орловић, Мики Јевремовић, Љуба Поповић Војислав Воја Брајовић, Јован Маљоковић, Нела Михајловић, Жељко Јоксимовић, Ненад Јездић, Милош Теодосић, Матија Настасић, ... све сами великани српске историје, културе, уметности и спорта. Слобидно се може рећи да Ваљево по свом значају за историју и култиру Србије заузима једно од прва четри места међу градовима Србије .

Водич кога је посебно за нас одабрала „Туристичка организација Ваљево“ и који ће нам бити домаћин приликом ове посете, сачекаће нас на чувеном Видиковцу „Маркова столица“ изнад Ваљева, одaкле се пружа величанствен поглед на пола Србије. Ту започиње наш обилазак града Ваљева. У лагној шетњи видећемо све значајније културне, историјске и верске објекте које овај град чине изузетним : Ваљевску Гимназију, Народни музеј, Музеј модерне уметноси, Зграду Суда, Десанкин трг, Трг Живојина Мишића, прошетаћемо Тешњарем - најстаријим и јединим очуваним старим градским језгром у Србији , обићићемо и разгледати Храм Васкресења Христовог који је после Храма Светог Саве у Београду највећи православни храм у Србији и који може да прими преко 2000 верника, што га сврстава у ред већих православних храмова у свету. Обилазећи једну од најлепших пешачких зона и шетајући кејом поред Колубаре чућемо много занимљивих прича о граду, његовој иторији, садшњости, бдућности и људима, које ће нам казивати наш домаћин из „Туристичке организације Ваљева“.

За оне који желе да ручају организоваћемо у једном од ресторана у Ваљеву заједнички ручак ( ( факултативно ) по врло повољној цени.

Полазак на термалне базене у Петници око 14: 00 часова.

ВАЉЕВО

14 : 30 h.- ДОЛАЗАК У ПЕТНИЦУ. СРЦ Петница је спортски комплекс играђен на само 8 километара од Ваљева. У оквиру овог комплекса налазе се четири базена . Због коришћења термалног изворишта температура воде је током летње сезоне 28 ° C, а зими температура се не спушта никад испод 26 ° C. У току купалишне сезоне квалитет воде редовно проверава ваљевски завод за јавно здравље, а посебна пажња се придаје хигијенским и здравственим аспектима.
ПЕТНИЦА

18 : 00 h. - ПОЛАЗАК АУТОБУСА ЗА БЕОГРАД.
20 : 00 h. - ДОЛАЗАК АУТОБУСА НА ПАРКИНГ ИСПРЕД РАКОВИЧКЕ ЦРКВЕ.

ЦЕНА ИЗЛЕТА : 1.500 . динaра
1.700 . ДИНАРА СА УЛАЗНИЦОМ ЗА БАЗЕНЕ

ЦЕНА АРАНЖМАНА ОБУХВАТА : превоз аутобусом туристичке класе на наведеној релацији , улазнице за базене у Петници уз доплату, пратиоца групе, услуге Туристичке организације Ваљево – локалног водича за обилазак града, организацију излета.

ЦЕНА АРАНЖМАНА НЕ ОБУХВАТА : заједнички ручак, индивидуалне трошкове путника.
*СAТНИЦА и план разгледања града која су дати у програму излета су оријернтационог карактера и подложни су променама у зависности од прилика у саобраћају, приликама на локалитетима које разгледамо, временских прилика, више силе.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ :
ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА : Температура ваздуха прогнозирана за западну Србију за 31.август преко 28 ° C. Врме сунчано.
ГАРДЕРОБА : лагана спортска одећа и обућа ; опрема за купање.