ДАН ВЕТЕРАНА – ИМАМО..НЕ ТРЕБА НАМ НОВИ!

Удружење „Српски ратни ветерани“ су први који су   2001. године обележили ( на Видовдан, 28.06.2001. ) Дан сећања на све ратнике,борце,ратне ветеране из ратова деведесетих    и из рата током кампање  “ Милосрдни анђео“ .НАШЛИ СМО СЕ У ЧУДУ КАД СМО ПРЕ ПАР ДАНА ИЗ МЕДИЈА САЗНАЛИ ЗА ИНИЦИЈАТИВУ министра војног А. Вулина да се 4.12, који је до сад био ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА прогласи  Даном ратника.

Према идеји министра одбране  био би то празник посвећен палим и преживелим учесницима ратова. Како каже министар 4.Децембар (дан кад је потписано примирје у Првом светском рату) био би дан кад би се држава , на највишем нивоу, захвалила свима који су стали у одбрану државе и под њеном заставом носили оружје. Министар образлаже  своју идеју де се „морамо поносити својим јунацима..и да ће на тај дан хероји ратова бити добродошли у касарнама и школама и да ће то бити дан кад ће добити простор у медијима.“ Такође, заинтригирала нас је и министрова изјава да су учесници ратова деведесетих били дуго занемарени и да се „с таквом праксом мора направити раскид.“
Ми кажемо: Господине министре, управо Ви сте тај који је у историји ове земље највише занемарио ратне ветеране, јер је за време Вашег министровања у Министарству за рад, социјална и борачка питања било више пута слагано  да ће Закон о  правима ратних ветерана и чланова њихових породица бити усвојен.

У међувремену, више хиљада ратних ветерана је умрло чекајући тај Закон, којим би их држава признала, али на жалост нису га дочекали. Господине министре, срам Вас било, Ви немате морално право да причате о ратним ветеранима. Ви сте Вашу причу испричали кад сте били министар за борачка питања, и ми то добро знамо, као што то знају и сви ратни ветерани у Србији. Питамо се се и шта ради садашњи министар за рад, социјална и борачка питања З. Ђорђевић, кад ни он не зна тачно о чему се ради и каже: „Ми ћемо видети који ће то бити дан, добили смо иницијативу, али Одбор треба да заседа и да да неки свој став о томе“ Дакле, министар за борачка питања не зна много о томе, не знају ветерани..питамо се онда КО ЗНА?

Оно што нас је највише зачудило је чињеница да Дан ратника треба да одређује неко ко је лагао ратне ветеране и ко никад није служио војни рок..Има истине у тврдњи да сами ратни ветерани треба да одлучују ког дана ће одавати почаст својим саборцима, али и свим осталим ратницима из свих ослободилачких ратова које су српски војници и народ водили током своје историје.

Ратни ветерани су давно одлучили, подсећамо Вас, да је ДАН РАТНИХ ВЕТЕРАНА Видовдан који је уједно и Крсна слава свих ратних ветерана у Србији.

Министре, Ви  очито желите да нас понизите и својом идејом анулирате значај традиционалног Дана ратника у земљи Србији, а то је 28. Јун- Видовдан. Тај дан наше Удружење већ 17 година обележава  и на тај дан се ,истина скромно, прослвља храброст изгинулих и преживелих ратника.

На жалост, Ви сте на власти и у прилици да произвољно проглашавате разне историјске датуме за Дан ратника, а овај пут  сте то учинили с тенденцијом да поништите значај Видовдана.Надамо се да нећете још дуго бити у тој прилици. Ипак,  тај 4.12. славићете Ви и мали број Ваших следбеника, а да ће Видовдан остати Дан ветерана Србије и  празник свих грађана Србије - сигурни смо. И наша Православна Црква  слави већ више 600 година Видовдан као успомену на погинуле јунаке на Косовом пољу...Да ли треба све то да заборавимо и погазимо, следећи пуку самовољу једног човека?