ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА ПРЕДСТАВНИКА УДРУЖЕЊА И ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

На основу закључка са састанка од 18.04.2019. године одржан је састанак у Влади Србије 06.05.2019. године у 14 часова на којем су присуствовали представници Удружења РВИ Србије свих ратова и Српских ратних ветерана Жељко Васиљевић и Миле Милошевић а испред Владе Ана Брнабић председник Владе, Зоран Ђорђевић министар ресорног министарства, Златибор Лончар министар здравља, Милош Поповић шеф кабинета председника Владе, Зоран Милошевић помоћник министра за борачкоинвалидску заштиту и Љубиша Величковић начелник у ресорном министарству.

Прво је покренуто питање лечења ветерана и РВИ на ВМА без упута под посебним условима. Министар Лончар се прихватио обавезе да са министрома Вулином и начелником ВМА уради предлог система који ће бити преточен у уредбу Владе. Премијерка и министар Лончар су у потпуности подржали наш предлог и у најкраћем року организовати састанак са представницима наша два удружења на којем ће бити издефинисани детаљи те уредбе.
Суштина предлога је да ће ветерани и РВИ моћи да се лече на ВМА без упута већ директно ако осете потребу и примете неразумевање од стране локалних лекара. Такође ће бити смештени на ВМА ако постоји потреба болничког лечења.

Највише времена је потрошено око питања новог предлога закона и дефинисања неспоразума у постојећем предлогу. Са задовољством истичемо да је премијерка Ана Брнабић показала изузетно разумевање за све наше предлоге у циљу побољшања садашњег текста нацрта закона.

Одмах је разрешена дилема да ли су предлози радне групе саставни део предлога нацрта закона и премијерка је прихватила да су сви предлози који су прихваћени од стране радне групе постали саставни део предлога и да ће премијерка решити питање око 1,4 милијарде динара неопходних за додатна и увећана права по новом предлогу.

На наш предлог који ћемо писмено доставити премијерки Ани Брнабић и министру Зорану Ђорђевићу биће разматрано и вероватно прихваћено повећање основице за обрачун примања како би се ублажили негативни ефекти примене новог модела обрачуна нето доходка на нивоу републике.

Такође је прихваћен наш предлог да се обрачун примања врати на стари систем односно месечно усклађује од 01.01.2021. године како би дали могућност министарству да уведе и оспособи нови оператвни систем обрачуна примања.

Прихваћен је наш предлог да се уведе право на Изузетно месечно новчано примање и да се то право дефинише на основу постојећег права. Овај задатак је добио Љубиша Величковић са представницима наша два удружења. Врло значајно право које ће многим ветеранима и РВИ који су тешкој материјалној и породичној ситуацији бити спас и омогућити ургентну помоћ.

Борачки додатак за ветерана је детаљно издефинисан као ново право које ће ветеранима бити од велике помоћи у материјалном положају њихових породица и које ће још више појачати бригу државе о овој угроженој популацији.

Премијерка је прихватила наш предлог да се један број станова који се граде за припаднике служби безбедности издвоје за ветеране и РВИ и да им се понуде под истим условима а то је максимална цена од 500 еура по квадратном метру.

Тражили смо и добили подршку премијерке за нови начин утврђивања репрезентативности удружења уз примену нових принципа финансирањакао и утврђивање критеријума за стицање статуса удружења од посебног националног интереса. У оквиру ове тачке смо помињали неприхватљив принцип да се за Сабор и његове чланице издвоји око 35 милиона динара од предвиђених 50 као и да је неприхватљивоо да два удружења која контролише саветник министра добију 4,4 милиона динара.

Предложили смо поновно формирање Савета Владе за ветеране, РВИ и чланове породица погинулих бораца. О овој теми ћемо детаљније преговарати на неком будућем састанку у овом формату који је заказан за почетак јуна месеца.

 

У Београду
06.05.2019.

 УДРУЖЕЊЕ РВИ СРБИЈЕ СВИХ РАТОВА
Председник
Жељко Васиљевић
   СРПСКИ РАТНИ ВЕТЕРАНИ
Председник
Миле Милошевић