ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА У ВЛАДИ СРБИЈЕ НА ТЕМУ ЛЕЧЕЊА РАТНИХ ВОЈНИХ ИНВАЛИДА И ВЕТЕРАНА У ВОЈНИМ МЕДИЦИНСКИМ УСТАНОВАМА

На састанку у Влади РС одржаном 24.05.2019. присуствовали су Жељко Васиљевић председник Удружења РВИ Србије свих ратова и Миле Милошевић председник Српских ратних ветерана као представници удружења и министар Златибор Лончар, шеф кабинета премијерке Милош Поповић, представници министарства одбране и Војске Србије, министарства здравља и нашег ресорног министарства.

Тема састанка је наставак разговора започетих на састанку са премијерком Аном Брнабић одржаног 06.05.2019. године о позитивној дискриминације наших чланова у сегменту лечења у војним медицинским установама.

Министар Лончар је упознао присутне са идејом и начинима њене реализације о лечењу свих ветерана и ратних војних инвалида оболелих од тешких болести, пре свега ПТСП и канцера, условљених учешћем у рату. Сви присутни су се сложили са оправданошћу захтева и активно учествовали у давању предлога. Господин Поповић је детаљније упознао присутне са суштином идеје и подршком овој идеји од стране премијерке Ане Брнабић.

Постигнут је договор да се донесе закључак Владе о решавању овог питања. Саставни део закључка Владе ће бити списак оболелих који ће моћи да се у војно медицинским установама у Београду, Новом Саду и Нишу, лече по приоритету, без упута и оверене здравствене легитимације, само по основу списка који ће предложити удружења Српски ратни ветерани и Удружење РВИ Србије свих ратова.

Преузели смо обавезу да у наредних 30 дана доставимо списак оболелих који ће бити саставни део закључка и који ће се налазити у војно медицинским установама. Овај рок је остављен и за детаљно регулисање процедуре која ће бити саставни део закључка а који ће урадити надлежни државни органи. После овог рока ће се одржати нови састанак на којем ће се договорити коначни текст закључка и када ће почети процедура примене договорених мера.

Позивамо све ветеране и ратне војне инвалиде да се јаве удружењима Српски ратни ветерани и Удружењу РВИ Србије свих ратова или општинским и градским организацијама саставним делом наших организација, како бисмо њихова имена уписали на поменути списак

 

Српски ратни ветерани
Председник
Миле Милошевић
 Удружење РВИ Србије свих ратова
  Председник
  Жељко Васиљевић