О СПОМЕНИЦИКУ ПОГИНУЛИМА У НАТО АГРЕСИЈИ КОЈИ ТРЕБА ДА СЕ ДИСЛОЦИРА И О ЧУДНИМ ЛОКАЦИЈАМА ЗА МУЗЕЈ СРЕДЊОВЕКОВНЕ СРБИЈЕ

spomenobelezjeНедавно се пронела вест да главни градски менаџер Горан Весић планира да скромно, готово неприметно спомен-обележје погинулима у НАТО  агресији склони или дислоцира, како се то данас каже јер се на том месту планира подизање споменика Великом жупану Стефану Немањи,а цео тај део града треба да комплетно промени свој лик. Наиме,  строго наменски грађена зграда Главне железничке станице треба да постане ... гле чуда Музеј средњовековне Србије... не желимо да будемо злобни, али нас чињеница да је одабрана локација која је  у тадашњем Београду Милоша Обреновића  била позната по називу „Циганска бара“ или  „Бара Венеција“  јако чуди... Дал'  се Весић и његов налогодавац шале с нама? Да ли ће заиста Музеј посвећен најлепшем, најпоноснијем делу наше историје бити тамо где га Менаџери „виде“ или је прелепа културна баштина средњовековне Србије заслужила боље и пригодније место у нашем граду??? Ми сматрамо да јесте.И сматрамо да никако није случајно да се Музеј Средњовековне Србије и сам споменик планирају на месту које по свом значају и окружењу није елитни део нашег града, а свакако ни најпосећенији део.

Да ли Србију  још једном понижавају?

Мислимо  да ако постоји награда за истанчану врсту понижавања једног народа – да господин менаџер Весић ту нагараду треба да понесе...као и његови налогодавци. Надамо се да ће културна јавност града Београда, САНУ и сви они који знају непроцењив значај који за наш идентитет има тај период предотоманске историје Срба  устати и рећи НЕ тој сулудој идеји...и да ће град Београд и цела Србија добити Музеј средњовековне Србије на за то достојном месту.

И шта је следеће? Да ли ће менаџери доћи на идеју да због „локације и повећања туристичке понуде“ рецимо Патријаршију претворе у елитну дискотеку? Па да рецимо зграду САНУ претворе у дискретан шопинг мол??? Без  обзира на горчину ових - надамо се - шала и без обзира што нам се  то тренутно чини немогућим – подсећамо да  актуелан градска власт планира да се цео пројекат заврши до 2019. Године. Питамо на крају  - да ли је баш све, ама баш све из наше историје постало на продају?