ПОТПОРУЧНИК БОРКО НИКИТОВИЋ ДОБИО УЛИЦУ У ПОЖЕГИ

Picture 156Дана 16. октобра 2015. године једна од градских улица у Пожеги од данас носи име храброг потпоручника Борка Никитовића, који је на данашњи дан пре 24 године положио живот на браник отаџбине. Улицу која ће од данас носити име младог хероја отворили су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и председник општине Пожега Милован Мићовић. Манифестацији је била присутна и делегација Српских Ратних Ветерана из Београда, на челу са Председником Милетом Милошевићем. Иницијатива и организација целе ове манифестације је потекла од Општинског удружења Српских Ратних Ветерана уз сагласност и свестрану помоћ породице палог хероја Борка Никитовића.

Борко Никитовић је рођен 9. јула 1968. године у Пожеги. Након осмогодишњег школовања у родном граду, уписује Војну гимназију а затим и Војну академију, коју завршава ратне 1991. године као први у рангу, са просечном оценом 10, те своју војничку каријеру започиње у Гардијској бригади.

Потпоручник Борко Никитовић изгубио је живот у Вуковару, 16. октобра 1991. године, у својој 23. години живота, жртвујући себе да би спасао своје војнике. За несебично жртвовање и испољену храброст одликован је посмртно Орденом за храброст.

У циљу очувања успомене на храброг потпоручника, 1993. године Српска православна црква, Војска Србије и Универзитет у Београду основали су добротворни фонд, који се  финансира средствима оснивача и других донатора, међу којима се посебно истиче Боркова мајка. Фонд награђује ученике и студенте школа кроз које је животни пут провео Борка. Тако награде фонда добијају најбољи ученици ОШ „Петар Лековић“ у Пожеги и Војне гимназије, и најбољи студенти Војне академије, Београдског универзитета и Богословског факултета.