САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ тзв. ДАНА ВЕТЕРАНА

Поштовани саборци, браћо ветерани,

из дневних новина смо данас сазнали да имамо свој дан, 04. децембар – Дан војних ветерана, ми као удружење смо изненађени овом вешћу а претпостављамо и ви. Нити нас је неко обавестио да је данас обележавање тог празника, а да не говоримо о томе да нас је неко консултовао по питању одређивања датума када ће се обележавати Дан Ветерана. Наше удружење Српски Ратни Ветерани, али и сва остала удружења ветерана у Србији, су се сагласила, ово је чини нам се једна од ретких ствари где се постигла општа сагласност свих, а то је да Дан Ветерана буде Видовдан – 28. јуна. Симболика је свима позната, и ветерани су дали своју сагласност да се овај историјски датум узме за обележавање и да буде Дан Ветерана, Видовдан је уједно и слава како нашег удружења, тако и доста других удружења ветерана у Србији. Ми га као таквог прослављамо већ дужи низ година у свим нашим општинским и градским организацијама.

Затечени смо данашњим информацијама, и колико видимо полагани су венци на све споменике српских ратних страдања, и то у присуству највишег државног и војног руководства. Нисмо ни обавештени а камоли позвани на ове манифестације па и не знамо да ли су ветерани уопште и били присутни, или је ово био празник само за сликање и медијско експонирање, као и много ствари које се у задње време дешавају само у медијима. Постајемо изгледа само виртуелна земља, све је у медијској сфери а реалност нико и не спомиње. Очекивали смо Закон о правима Ветерана, а добили смо Дан војних ветерана. Очигледно да је неко овде побркао лончиће. Оно што смо тражили и захтевамо годинама уназад се не доноси, а одређује се Дан војних ветерана за који нико није обавештен нити консултован.

Права питања која желимо да поставимо су: ко потпада под категорију војних ветерана, ко је одредио тај назив и кога треба да представља. Нас очигледно не, ми смо ратни ветерани, или ветерани. Сведоци смо да се битне ствари, суштинске и од велике симболике за нас ветеране, као што је установљавање Дана ветерана раде на овако дилетантски или пак омаловажавајући начин.

Вероватно је овај Дан и смишљен не зарад правих и стварних ветерана већ зарад прикупљања нових политичких и медијских поена. Треба им неки Дан или празник да попуне ову недељу, штета да им пропадне цела недеља да немају неку манифестацију где би се сликали и презентовали сами себе. Ово је стварно врхунац манипулација одређивати фиктивни празник и установљавати Дан војних ветерана а да ветеране нико није ни питао, консултовао па чак ни позвао на исти.

СРПСКИ РАТНИ ВЕТЕРАНИ