„НАПРЕДНА“ УПРАВО ГРАДА БЕОГРАДА... СТИДИ СЕ!

Судећи по томе како је престоница осветљена и колико ће се платити за новогодишње концерте у име забаве и провода, Београд је богат град, али не и за ветеране и породице погинулих бораца!

Наиме, у марту 2013. године, тадашњи председник Привременог органа Београда, а садашњи градоначелник Београда, господин Синиша Мали, обећао је у писму удружењу Српски ратни ветерани да се после избора неће мењати досадашње погодности које ужива ова категорија становништва. Такође је најавио да ће Град Београд, уколико се за то стекну услови, омогућити и додатне бенефиције: „Уверавам вас да се постојеће погодности које уживају ратни војни ветерани из Београда, после избора неће мењати. Када будемо успели да стабилизујемо градске финансије и вратимо дугове који су нам остављени, када обезбедимо нове инвестиције и отворимо нова радна места и када Београд буде богатији, моћи ћемо да размишљамо о новим олакшицама за ратне ветеране... Такође, желим да вас обавестим да сам разговарао са представницима овог удружења, Српски ратни ветерани, о идеји да се у Београду изгради централно спомен обележје. Желим да ваше удужење заједно са нама учествује у осмишљавању и изградњи тог споменика. То је наша дужност према палим борцима и њиховим породицама“.
Очигледно је прогрес стигао у наш град. Руше се зграде Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова на чија места долазе шопинг молови јер људи имају пара па треба да се забаве и потроше, гради се луксузни Београд на води, нова година се прославља раскошније него икада пре, а новца чак има и за већ сада чувену Музичку Фонтану. Градски менаџер Горан Весић изјавио је да ће „постављање музичке фонтане на једном од централних београдских тргова  Славији почети у суботу 3.децембра , а рок за завршетак радова је 155 дана, па би фонтана требало да буде завршена почетком маја. Уговор је потписан са компанијом ПМЦ Инжењеринг из Београда у вредности од 254 милиона динара (нешто више од 2 милиона евра). То ће бити највећа фонтана у Београду, са пречником од 32 метра, док ће водоскоци ићи и до 16 метара. Реч је такође о музичкој фонтани са додатним софтверима за анимацију слика и сензорима за регулисање водоскока приликом јаког ветра. Изградњу велелепне музичке фонтане финансира Град Београд и Београђани треба да знају да Градска управа са њиховим новцем поступа домаћински“. На критике стучне јавности и великог броја грађана, да је музичка фонтана непотребна и скупа, а и непрактична јер се од градске буке музика неће ни чути, градске власти поручују да „коме се не свиђа музика са фонтане, не мора да је слуша“.

Каква бајковита идила, има се – може се! Па када је све тако напредно, мора да су и ветерани испоштовани, у складу са обећањима. Гле чуда, за ветеране, пара нема! Одмах по доласку на власт СНС и њихових коалиционих привезака, Град Београд је смањио попуст на ИНФО СТАН са 50% на 30%, мада је ефективно смањење још веће. Обећање о дужности према палим борцима и њиховим породицама, пало је у воду чим су се дочепали власти. Наш народ за такве људе каже да су „ПРЕВАРАНТИ И ЛАЖОВИ“.  Да ли је могуће да је људска савест толико отупела, морал постао толико низак, да више нема слуха ни за мртве борце, за оне који су дали највредније за одбрану отаџбине, свој живот? Како објаснити да управа Града Београда плаћа више од два милиона евра за непотребну музичку фонтану, а нема новца да направи Спомен обележје где ће се одати признање именом и презименом свима онима који су се жртвовали за домовину? Зар није сазрела свест и скупило се довољно финансија у градској каси да се направи место где ће породице погинулих, браћа, сестре, родбина, пријатељи, поштоваоци, очеви и посебно мајке од чијих су се тела „откинули“ ти хероји и хероине, моћи да у миру и достојанствено одају пошту и поделе заједничку бол док читају имена својих најмилијих? Зар наша деца не треба да уче и схвате да слобода, мир и отаџбина имају скупу цену коју су платили њихови претци? Зар је могуће да је нашем друштву потребнија музичка фонтана од „светог спомен обележја“? Господо Мали и Весићу, знате ли уопште шта значи бити ветеран, шта је војска у рату, како изгледа рана, како подрхтава раскомадано тело, како се укочи поглед и угаси сјај ока... Осећате ли бар мало бол и вечиту тугу мајки и очева? По свему судећи ваша похлепа и сујета спречавају таква осећања.

Уколико у вама има бар мало поштовања према ветеранима и породицама палих бораца, будите 24. децембра у 12 часова у Панчеву, где ће иницирано посвећеним ангажовањем Председника Српских ратних ветерана Секeшан Октавијана, бити откривено Спомен обележје палим борцима учесницима ратова у периоду 1991 – 1999 године из града Панчева. После 20 месеци мукотрпног рада и чекања светлост дана угледаће 69 уклесаних имена у спомен плочи која су до сада били у тами, и почети да зраче вредност њихове жртве и прекор свима онима који су их толико дуго запостављали. Позване су породице и пријатељи погинулих, представници градске управе, градоначелник, представници војске и полиције, сва сродна борачка удружења, ратни комаданти и командири, полицијски синдикат Панчево, чланство удружења СРВ града Панчева и наравно уважено Свештенство које ће обавити освештење Спомен обележја.Тако нешто треба да се догоди и у нашој престоници за шта сте ви одговорни.

Уколико се ништа не промени, г. Мали и г. Весићу, због празних обећања које сте дали удружењу Српски ратни ветерани и ветеранима уопште, за нас сте ви и они које представљате, тренутно преваранти и лажови. Власти су за време и промењиве су а само је отаџбина вечна. Ветерани су домовину подржали када је било најтеже и увек ће је подржавати, а своје поверење и гласове на изборима даће онима који делима а не само речима, подржавају основне циљеве ветерана и породица палих бораца. Па како радили, тако нам и Бог помогао!

УДРУЖЕЊЕ „ СРПСКИ  РАТНИ  ВЕТЕРАНИ “
Београд  22. децембар. 2016