16. МАРТ 2016 - САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ДОДЕЛЕ СРЕДСТАВА ИЗ БУЏЕТА ЗА ПРОЈЕКТЕ ИЗ ОБЛАСТИ БОРАЧКО – ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ

ВЕЛИКА НАМЕШТАЉКА – ДРУГИ ДЕО  

Да ли се сећате новинских текстова из 2014.године о намештаљкама и малверзацијама у конкурсу за доделу средства НВО за унапређење социјалне заштите у Србији? Тада су откривене бројне неправилности у додели средстава овим организацијама. Министар Вулин је покушао да подели милионе представницима невладиног сектора који су блиски његовој партији Покрету социјалиста, а уз то нису испуњавали услове конкурса. Новац је требало да буде намењен фантомским НВО које у време конкурса нису биле регистроване. После притиска јавности и медија конкурс је поништен 29. новембра 2014.године. Уместо да се пронађу одговорни за покушај малверзације и намештаљке Вулин је поништио конкурс и најавио да ће новац преусмерити у други фонд. Поништењем конкурса Министар је одузео новац најугроженијој категорији грађана Србије. За покушај малверзације и преваре нико није одговарао.

И како то обично бива ако прођете некажњено за учињено поновићете покушај, али овај пут са више искуства и самопоуздања. Како би се дочепали буџетских средстава опредељених за сектор борачко инвалидске заштите, министар и његов државни секретар, уместо да се баве доношењем Закона о правима и положају ратних ветерана од којих многи умиру у беди и сиромаштву, приступају устројавању борачких Удружења (НВО) по свом нахођењу и  потребама. Крајњи циљ је наравно новац, који ће бити додељен преко конкурса борачким Удружењима (НВО) блиским Покрету социјалиста. Године 2015. почињу притисци на борачка удружења да колективно приступе новооснованом САБОР-у, Савезу борачких организација Србије, као кровном борачком  удружењу на нивоу Србије. Наравно изражена  воља да приступите САБОР-у  није била довољна. Било је неопходно да задовоље  још неке „ситнице“:  да Председници Удружења приступе Покрету социјалиста и да Удружења прикључена САБОР-у подрже политику странке. Подразумева се, а да се посебно не нагласи таквим Удружењима био би обезбеђен приступ буџетским средствима. Практично, министар Вулин и његов  Државни секретар Драган Поповић су на тај начин стварили  паралелну структуру странке Покрет социјалиста која се тако  финансира из пара свих пореских обвезника – грађана Србије. Ово је  била савршена замисао која  баш није могла да функциионише у пракси до краја. Одзив борачких удружења није био значајан, а велики број председника није подлегао притисцима Министра и Државног секретара.

Да све горе изнето није чиста спекулација  види се ако повежимо методе и организацију доделе  буџетаких средстава из Министарства за рад и социјална питања  из 2014. година са доделом средстава из буџета за пројекте из области борачко-инвалидске заштите за пројекте објављеног од стране поменутог Министарства од  23.12.2016.године.

Из листе Удружења којима су додељена средства, као и из висине износа лако је закључити да је примењена шема намештања конкурса готово до детаља иста као и 2014.године. Једина разлика је у томе што је бар сада  превара успела.

КОМЕ СУ И КОЛИКО ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА
Предвиђена средства ОД 50 милиона динара  су подељена на укупно 41 пројекат или Удружење. Три четвртине предвиђених средстава, преко 41 милион динара грађана Србије-пореских обвезника добила су друштвено паразитска Удружења која делују под капом САБОР-а који су фактички страначки одбори „Покрета социјалиста“. Колика је трка ових друштвених паразита била за новцем грађана Србије показује и чињеница да је  САБОР Бечеј регистрован 14.12.2016.године (председник Удружења Стево Новаковић, високи функционер Поккрета социјалиста и саветник председника општине), САБОР Бојник регистрован 28.10.2016.године , а САБОР Београд основан 10.12.2016.године чији је заступник извесна Данијела Калањ, рођена 1990.године.

Прву групу где је Министарство било најиздашнје чине Удружење САБОР-а са својим филијалама ли ти одборима по градовима Србије : САБОР- Савез борачких организација Републике Србије са седиштем у Београду ; износ 6.100 000  динара за пројекат  „Да рат увек остане само игра“ (игрица пробој Солинског фронта ). САБОР – Савез борачких организација са седиштем у Београду ; износ 1.500 000 динара за пројекат „Да рат остане само игра“ (игрица Битка на Дрини). САБОР –Удружење бораца Бечеј износ 800 000 динара за пројекат „Подизање нивоа свести заједнице и борачко инвалидске популације о положају и потребама борачко-инвалидске популације“. САБОР – Бојник са седиштем у Бојнику;  износ 250 000 динара за пројекат „Пусторечани“.  САБОР – са седиштем у Нишу 4.000 000 за пројекат „Учењем до успеха“. Укупно додељена средства износе 12.600 000 динара.

Другу групу удружења чини 28 чланица САБОР-а којима је додељено о скоро 20.000 000 динара.
Од 41 борачког удружења којима су додељена средства 33 чине САБОР и њене придружене чланице. Увидом у сајт Министарства где су објављени резултати конкурса можете видети разлику у динаски износима које су додељене „Саборашима“ и осталим удружењима.

Ко чини и чиме се бави  САБОР – Савез борачких организација Србије? Измишљен је као паралелна структура и ударна песница Партије социјалиста који ће по позиву Шефа странке, али тобоже као иницијатива грађана  организовати митинге, контра митинге и на њих позивати своје чланство. Погледајте веб страницу САБОР-а ! Осим приказа игрице за коју су добили 6 милона ту нема никакве активности ! Све странице су празне и као у припреми, која траје већ дуже време. Од чланства, које чини само одбор, ту нема никога. Са друге стране као НВО добија значајна финасијска средства којима ће да се финасира деловање странке која је основала САБОР. На конкурсу су добили преко 6 милиона динара за бесмислени пројекат некакве, наводно едукативне дечије игрице. За новац који су добили могли су да ангажују Била Гејтса и да им још нешто мало остане. Посебна прича је САБОР – Савез борачких организација Београда кога води млада госпођица-госпођа (рођена 1990.године) вероватно од поверења која је за готово исти пројекат са промењеним именом добила још 1.500 000 динара. САБОР Београд основан је само недељу дана пре расписивања конкурса за доделу средстава (УВИД У АПР)  вероватно са јединим циљем да „покупи“ лову. Како је тек основани САБОР Београд могао да испуни и један једини услов конкурса и да добије толика средства? Завршни рачун, билансе стања и успеха број чланова Удружења, деловање у дужем временском периоду...Једини услов који су могли да испуне је да се допадају Министру или Државном секретару!  Исти је случај са САБОРМ Бојник и САБОР-ом Бечеј. Основани непосредно пред конкурс  са јединим циљем  да  „покупе“ лову за своје имагинарне активности и опет вероватно за рачун странке.

Ако се овако  ради у једном скромном сектору Министарства за рад и социјална питања, шта ли се догађа у секторима  нпр. за избеглице где се „врте“ десетине миликона евра ? Постављамо питање да ли су онако гласни херојски и вербални иступи Министра Вулина у „одбрану“ премијера Вучића  (која премијеру уопште није потребна, јер се савршено и много паметније брани сам) само маска и покриће за неке друге ствари? Јер ко сме да такне највећег премијеровог заштитника. Ни тужилаштво ни Агенција за борбу против корупције... Министар је политичку школу учио у ЈУЛ-у код професорке. Чак и тамо је  био лош ђак и пао је годину! Свима је јасно да је његово Министарство и поред галаме коју он лично подиже, најслабија карика у ланцу власти и влади премијера Вучића. Вулинови кумови у сарадњи са шиптарском мафијом  , шверцују дрогу службеним аутомобилом Министарства, чланови његове партије на Косову склапају пактове са шиптарским политичарима! Ако је пао код професорке очекујемо  да ће пасти и код садашњег професора!      

СРПСКИ РАТНИ ВЕТЕРАНИ